Obec Ramsau am Dachstein

09.12.2013 14:41

Ve výšce 1.100 až 2.700 m.n.m. leží lyžařské středisko s garancí sněhu díky ledovci Dachstein. Jmenuje se Ramsau am Dachstein a naleznete jej blízko Schladmingu.

 

Stejně jako okolní střediska patří do lyžařského sdružení Ski Amadé a zalyžovat si můžete na 28 km lyžařských tratí ve dvou střediscích Dachstein Gletscher a Ramsau am Dachstein. Sjezdovky jsou obsluhovány 16 lanovkami a vleky.

Lyžování v okolí Dachsteinu můžeme považovat za vhodné pro méně zdatné lyžaře. Zakoupením skipasu pro oblast Dachstein - Tauern mají návštěvníci možnost využívat více než 80 lanovek a vleků a na 180 km tratí, kam patří i sousední lyžařská střediska Schladming, Fageralm, Galsterbergalm, Stoderzinken.
 
Přímo v Ramsau am Dachsteinu se nachází tréninkové centrum pro severské disciplíny. Patříte-li mezi milovníky tohoto sportu, pak vás mile překvapí 150 km zdejších špičkových běžeckých tratí. Stopy jsou vhodné pro začátečníky a některé vedou na nejslunnější lyžařská louce v Rakousku.

Obec se nachází na náhorní plošině nad údolím řeky Enns a ubytovací kapacity pojmou až 6000 návštěvníků. Pokud se rozhodujete, že byste rádi poznali toto středisko je lepší si ubytování zajistit v dostatečném předstihu. Díky příznivějším cenám je většina zimních lyžařů ubytována ve Schladmingu, ale nutno říci, že je o ubytování zde obrovský zájem.

Lyžařské středisko Ramsau am Dachstein - Rittisberg nabízí lehké lyžařské tratě v délce 10 km, střední v délce 6 km a bohužel zde nenaleznete žádnou trať v barvě černé. Na Dachstein Glestcheru je to však přesný opak. Nejvíc sjezdovek (8 km) je právě pro milovníky adrenalinu a o zbytek se dělí každá po 2 kilometrech sjezdovky lehké a středně náročné.

Lyžařské vleky a lanovky jsou schopny pobrat velké množství návštěvníků takže případné fronty nebudou dlouhé. Zasněžování je zajištěno sněžnými děly tak se o nedostatek sněhu nemusíte obávat.

 

Sice je nejmenší, co do výšky z alpských ledovců, ale každoročně jej navštíví několik tisíc turistů. Řeč je samozřejmě o ledovci Dachstein.

 

Vcelku pěkné lyžování je ve vrcholovém kotli Hunerkogel ve výšce 2.700m.n.m., kde se nachází několik vleků a červeno modrých lyžařských tratí.

Severní orientace ledovce umožňuje jeho využívání, navzdory nižší poloze i v okrajových měsících lyžařské sezóny. Náročný sjezd do údolí Ramsau přes mezistanici lanovky po neudržováne sjezdovce Edelgriesskar měří 9km. Jedná se o černou sjezdovku s převýšením 1.600 m, na kterou by si měl troufnout opravdu zkušený lyžař.

Z Ramsau a jeho okolí si budete odvážet příjemné vzpomínky a zanechá ve vás dojem pohodové lyžovačky pro rodiny s dětmi, ale i ostatní zimní nadšence.